2194 Tura
Iskola utca 66

06-20-61-33-533
galgasakk@gmail.com

A megpróbáltatás éve - Turai Hírlap 2017. november

A Galgavidéki Sakkbarátok Sportegyesületének csapata két egymást követő évben megnyerte a Pest megyei 1. osztályú csapatbajnokságot. Kétszer szereztük meg a jogot arra, hogy indulhassunk a szuper csoportban. A megyei klubok itt szerepeltetik a legerősebb összeállítású csapataikat, s nem véletlen, hogy ennek a csoportnak a győztese már az NB2-es bajnokságban indulhat.

 

Gyengécske pénzügyi lehetőségeink miatt 2 évvel ezelőtt még úgy döntöttünk, hogy nem élünk a feljutás lehetőségével, inkább két vendégjátékos (egykori tanítványok) igazolásával bebiztosítjuk vezető helyünket az 1. osztályban, s ez simán sikerült is. Így az idei szezon kezdete előtt sakkozóink közösen döntöttek úgy, hogy elindulunk a szuper csoportban.

 

Sajnos épp a megkérdezettek nem tudják most vállalni a játékot különböző okoknál fogva (diplomamunkák, államvizsgák, stb.), másrészt a legerősebb (első táblás) Fide mester játékosunk külföldön vállalt egyéves munkát. Az sem jött a legjobbkor, hogy elkéstünk egyik Gödöllőre igazolt játékosunknak a vendégjátékosi kérelmével, továbbá egy másik éltáblás vendégjátékosunkat ki kellett zárnunk csapatunkból a megbízhatatlan hozzáállása miatt.  

 

Így történt, hogy a szeptemberi első fordulóban mindjárt beleszaladtunk egy 8:2 arányú vereségbe Érd csapata ellen, hisz’ 9-en tudtunk elutazni az első komolyabb megmérettetésre. Azóta már túl vagyunk a második fordulón is, s némileg sikerült kiköszörülnünk a csorbát, miután Dunakeszi csapatát, ha minimális arányban is (5,5:4,5), sikerült legyőznünk. A második fordulón is rendkívül tartalékosan tudtunk leülni, s egy nappal a forduló előtt még kétséges volt, hogy megleszünk-e tízen.

 

Ebben a szezonban sajnos várható lesz az ilyen jellegű „vergődésünk”, habár néhányan jelezték, hogy a tavaszi szezonban már táblához tudnak ülni. Úgy döntöttünk, becsülettel végig játsszuk ezt a bajnokságot, még akkor is, ha létszámhiányos csapattal kell leülnünk néha. Mindez nyilván meglátszik majd gyengécske eredményeinken, ám jövőre egy sokkal erősebb összetételű csapattal, átgondoltabb tervezéssel, újra nekivágunk a szuper bajnokságnak. Az idén nagy megelégedéssel tudnánk elkönyvelni, ha sikerülne valahova a középmezőny végére befutnunk. De túl fogjuk élni az idei megpróbáltatást.

 

tóthmáté