2194 Tura
Iskola utca 66

06-20-61-33-533
galgasakk@gmail.com

Nyári versenyeinkről - Turai Hírlap 2016. október

Ez évi sakk napközinket követően augusztus elején sikeres sakktornát rendeztünk Zsámbokon. A lecsófesztivál keretein belül lebonyolított sakktalálkozó évek óta remek programnak bizonyul, hiszen az ország egészen távoli pontjáról is érkeznek nevezések. Ebben nyilván szerepe van a különleges zsámboki ízeknek is, nem véletlen, hogy a rendezők lecsójegyekkel kedveskednek a versenyzők regisztrációjával egyidejűleg. Az idén külföldi vendégeink is akadtak Belgiumból, Szlovákiából, Franciaországból. Noha sportegyesületünk az ifjúsági versenyzést preferálja, ezúttal felnőtt csoportot is szerveztünk, ahol a budapesti Krizsány László nemzetközi mester szerezte meg az első helyet. Zsámbok vendégszerető polgárainak köszönhetően, a különféle támogatások és adományok lehetőséget adtak egy szabályos díjözön bekövetkeztére az eredményhirdetés alkalmával. Legeredményesebb versenyzők különféle tárgyjutalmakat vehettek át az őket megillető érmekkel és serlegekkel.

Augusztus végén – jó szokásunkhoz híven – Balatonföldváron, a Riviéra Park Hotelben megrendezett Talentum Kupa FIDE versenyen indítottuk jó néhány versenyzőnket. Az önkormányzatunktól kapott 150.000 Ft támogatást mindig erre a versenyre tartalékoljuk. Hálából szinte minden ifjúsági versenyzőnk jól szerepelt. Burda Barna, Kapitz Dominik, Steyer Ferenc, Szabó Zoltán, Téglás Mátyás vehettek át különféle díjakat a verseny eredményhirdetése alkalmával.

Szeptemberben épphogy elkezdődött a tanév, máris megrendeztük évnyitó versenyünket a zsámboki iskolában. Lassan elkezdődnek a Pest megyei sakktornák is, aztán rövidesen sor kerül a sakk diákolimpia Pest megyei döntőire egyéni- és csapatküzdelem formájában. Innen a legjobbak bekerülnek az országos döntőbe, ahol saját iskolájuk színeit képviselik ifjú versenyzőink. Nem lehet okunk panaszra, hiszen az évek során minden alkalommal sikerült néhány versenyzőnknek, lányoknak, fiúknak viszonylag jó helyezéseket elérni az országos döntőn. Remélhetőleg folytatódik ez a hagyomány.

Októberben indul a Pest megyei felnőtt csapatbajnokság, ahova ezúttal két csapatot is neveztünk. A nyár végén megalakult Turai Torna Club égisze alatt létrejött sakkszakosztály is indított csapatot a megyei küzdelmekben. Az eredeti tervünkben szereplő tízfős csapatot pénzügyi nehézségek miatt nem tudtuk elindítani, így átmeneti megoldásként a megyei 1. osztály ötfős csapatbajnokságában veszünk részt. Miután javarészt fiatal, résszint kezdő sakkozók szerepelnek ebben a csapatban, leginkább rutinszerzés céljából, nem várhatjuk el tőlük azt a bravúrt, melyet a tízfős csapatunk produkált legutóbb a Pest megyei bajnokság megnyerésével. Örülni fogunk, ha „csikócsapatunk” a középmezőny táján zárja az idei bajnokságot. Természetesen a Galgavidék tízfős csapata szeretné újra elnyerni a bajnoki címet, melyre reális esélyünk van. A fordulók eredményeiről – szokásunkhoz híven – folyamatosan tájékoztatni fogjuk a Turai Hírlap kedves olvasóit.

 

 

tóthmáté